Thursday, January 8, 2009

Datangler ke Senggang 7

Terbitan awal di http://perakexpress.com/

Oleh: Mamamat

Datangler ke Senggang

Siri 7, Bendang Empat Ghase

Bukak jer sangei, aduhhh.

“Mike nak munuh teman ker chef?”.

“Ate, ngape?”.

“Takdeker mende lain mike nak magi teman makan. Gulei lemak labu tukei, labu ayor, umbut nyor, gulei paku, ulam pucuk betik, jeghuk petei, petei tumih. Semuenye anginler chef”.

“Mike makan nasi ngan lauk ajer ler. Mike ghatahler seghunding bocat, bocat gogheng, bocat bako. Tapi ghendang kambing jannapaghi tu teman tak beghani gerenti mike tahan makan ker idak. Kejap lagi adeler Kak Luna ngantor ayam utan panggang”.

Tak patut betui chef ni.

“Bukanker teman udah khabo, tema makan tengah hari ni ialah angin”.

“ Kicap adaker chef?”.

“ Ade”.

Abih makan chef jamu ngan sarwe jagung dan jus pegage ais. Semua angin. Nasib baikler Pengasas buatkan teman ayor halie campur sikit gule. Kughangler menyengat ghasenyer.

“Ayor nyor tak boleh ker?”.

“ Tak boleh, mike tu baru nak kebah”.

“ Tobat teman nak teghojun sungei waktu subuh”.

Senang nyamu omputih ni. Ape jer dijamu, semue dilantaknye. Seleghe betui deme ni. Maklumler mende-mende camni mane ade kat tempat deme. Jalan-jalan cari makan dan cuti-cuti Malaysiapun tak mandang mende ni. Dalam bab makan, pada hukum akainye sape duduk kampung takkan kebulor. Semue mende yang ndak dimakan ade keliling ghumah atau keliling kampung. Janji rajin. Kalo malaihpun akan ada oghang yang sedekah makan. Tapi untuk dua tiga aghi jer ler. Kalo lebih memang kena incit.

“Chef, malam ni teman nak limbat panggang. Boleh ker?”.

“Weii, limbat tak boleh. Temanpun ada lima ekor jer”, kata Pengasas.

“Projek limbat baru mule. Kalo kome masak limbat tu, mana teman nak keghobek limbat lagi. Itupun ntah mana sesat limbat tu masuk bubu”.

“ Pengasas ganti jer ngan keli afrika”.

“Mana same keli afrika ngan limbat. Limbat kita punye, keli tu Afrika punye”.

Kempunanler teman nak meghatah limbat. Lebih 30 tahun tak meghatah limbat bako.

“Enam bulan lagi mike datang. Maneler tahu kut-kut limbat tu boleh miak. Kalo tak boleh miak, kita buat lauk. Nanti teman bagitahu mike”.

Baik sungguh Pengasas ngan teman.

“Mike udah lohor ker?”.

“Mike udah tahu teman belum lohor, ngape tanye? Patutnye mike suruhler teman pegi lohor”.

“Pening-penig mike ni boleh nyawab lagi. Jom kite jemaah same”.

“ Teman nak jadi makmum jer”.

“ Iyer ler”.

“Mane lagi omputih ni Ncik Doan?”.

“Deme udah berteghabor. Deme nun di tebing sebeghang”.

Nampakler due oghang putih tengah berlabun dengan Bumi Perak. Nampak mulut kumat kamit tangan ataih ke bawah kighi kanan. Ntah ape mende dilabunnye teman tak tahu. Bisnes juta-juta kut. Angguk-angguk tapi tak banyak geleng. Bumi Perak mawak deme masuk ke stor mengkuang. Nasib baik omputih tu sekelamin. Kalo Bumi Perak masuk ngan mem omputih tu, siapler. Isk, deme ni. Dalam storpun nampak cup cap. Ape kejadahnyer nak cup cap dalam stor mengkuang. Kaghang kena dughi mengkuang, teman juge yang susah.

Tadi kanker udah meghase nyemat atap. Tak puaih lagi ghupenye deme ni. Lepaih nyemat atap, nganyam mengkuang, lepaih tu nyemat atap balik. Tak jemu ker deme ni? Nun, di ujung dango kelihatan anak-anak omputih ni dilayan oleh Pengasas. Ngago bocatler tu. Gelak ketawe ingge bebenor deme ngago bocat.

“Oii.., Pengasas, ce mike bawak deme pegi ngago limbat”.

“Nak tumpo ngago limbat. Kalo kena sondak, boleh masuk ICU. Koma”.

“Tapi kalo mike yang nak ngago limbat teman bagi. Kalo dapat mike panggangler. Tapi gago dengan tangan”.

“ Kalo ngan tangan, tak sior teman weh”.

“Sempat ker nak mawak deme ni ke Bendang Empat Ghase?”, tanye teman pade Ncik Doan.

“Ntahler. Lagut bebenor deme kat sini. Aghipun dah pukui empat. Dekat asor dah ni. Biorler teman jer yang mawak deme. Mike pegiler nunggu di masjid. Rehat. Lagipun mike tu baghu kebah. Kaghang bentan pulak”, Ncik Doan semakin yakin ngan tugasnya.

Senangler teman. Sepanjang Ncik Doan ni ngikut teman, tak nampakpun dia ngelat atau cube-cube nak ngelat. Tetambah diepun salah soghang daripade JKKK kampung ni. Memang Ncik Doan layak dan mahir buat keghoje ni.

“Dalam program, sebelum ke bendang, deme nengak keghobo, ayam utan dan kambing jannapaghi. Teman ghase mike lalu jer tempat keghobo tu. Kalo nak singgah juge cukup takat nepuk ponggong keghobo jer. Bior deme nangkap gambo deme tengah nepuk ponggong keghobo. Lepaih tu teruih ke bendang. Chef kata minum petang kat bendang. Menu sarwe kuinin, biskut lutut dan teh o panas. Pukui enam suku bawak deme balik ke teratak”, berie-ie teman pesan pade Ncik Doan.

Bendang Empat Ghase juge didesignkan oleh Pengasas. Soghang JKKK dipertanggungjawabkan menjage bendang ni. Lagipun kalo bab bendang, oghang kampung lebih arif. Pengasas cume tengak kejap-kejap jer sebab dia nak menumpu pada R&D dusun daun, bocat dan limbatnye. Di bendang ni juge ghamei anak-anak mude kampung bergelumang dengan lumpur. Ada bendang moden, ada bendang tradisi. Bendang tradisi ni khas untuk aktiviti pelancongan. Bendang ni betui-betui terletak di kaki bukit ale ke daghat. Luaih bendangnye. Saujana mate memandang. Istimewenye bendang di sini ialah boleh menghasilkan padi empat kali setahun. Kedahpun takat tige kali jer. Padi boleh diusahekan sepanjang tahun tanpa mempedulikan keadaan cuace same ade musim hujan atau musim panaih. Kalo musim menuai jatuh dalam musim hujan, bendang tetap tak berayor. Lainler kalo Sungei Peghak bah sampai apuih tebing. Begitu juge kalo menanam jatuh pada musim panaih, bendang tetap berayor kecuali Sungei Senggang kering tak berayor. Setiap petak bendang ade telage sedalam due atau tige kaki. Telage ni tempat mengumpui ikan-ikan sungei yang masuk ke bendang bila ayor bendang dikeghingkan pada musim menuai. Padi dapat, ikanpun dapat. Ade puyu, ade sepat, bocat keli belide tilan. Kalo ade limbat sesat bagi pade Pengasas. Kalo ade lebih, deme buat pekasam.

Di tengah-tengah antara bendang moden ada Bendang Empat Ghase yang diusahekan secaghe tradisional. Tak berape luaih, tiga suku ekar jer. Ilhamnyepun datang daghi oghang tiga suku. Dibahagi empat . Sekar untuk ditajak, dighawe, dan ditabur benih ataih tapak semaian. Sekar untuk aktiviti menanam dan meghapah. Sekar lagi untuk memotong dan mengempuk. Ketige-tige bahagian ni bergilior-gilior penggunaan tanahnye. Abihjer mengempuk teruih tempat itu dimasukkan ayor untuk ditajak semule. Begituler juge tempat-tempat yang lain. Yang baki suku ekar lagi tu kekal, takde gilior-gilior. Ada dango dan ada selayot atap ghembie. Di sini padi yang telah diempuk, dijemur, ditampi dan ditumbuk dengan lesung kaki atau lesung tangan untuk jadi beraih.

Pelancong yang datang boleh mencube ghase akan nikmatnye menajak, menanam ngan kuku kambing atau kuku sendiri, meghapah guna keghi, memotong guna sabit, mengempuk dengan kedeghat sendiri dan macam-macam lagi. Kalo kome nak meghase nikmatnye, datangler. Tapi datang mesti bawak duit. Sebab yang nak selesaikan kojer kome tu oghang kampung yang tinggei. Teman boleh bayangkan kalo omputih tu ngempuk padi dalam keadaan tengkuk tak berlapik dengan kain, sure miang. Miang padi. Ghase nak ngikut jer deme ni, tapi ape pulak pikio di Ncik Doan. Nanti Ncik Doan kate teman tak percaye pada die. Isk ..

“Eh, teman tak nampakpun MSK aghi ni. Ncik Doan ade ker nampak MSK?”.

“Mike tak tahu ker?”.

“Tahu aper?”.

“Oooo.., patutler mike tak tahu. Semalam mike mengoloh awei. MSK ke kuale dengan tok ketue. Lepaih tu ke Enggor pegi pejabat ikan. Ape dihempap deme pegi ke pejabat ikan? Deme jumpa Encik Izhar, pegawai situ”.

“Iyer ler, deme buat aper ke situ?”.

“Mike tunggu jer ler MSK balik. Mike tanyaler teruih pada MSK. Teman pegi dulu ke darat, omputih tu dah nunggu teman”.

Thank you Pengasas. Thank you Jack, thank you Ques, thank you Ah. Begitu mesra Pengasas ngan anak-anak omputih ni. Abih baju dan suar bebudak tu kena lumpur. Lumpur ngago bocat. Best ..

“Pengasas, mike tahuker MSK pegi Enggor, pegi pejabat ikan”.

“Ntah. Die tahuler ape yang die buat. Die takkan kuar tanpa sebab. Paling kughangpun sebab nak minum cendoi kat lembah atau makan Lakse Pak Ngah kat Talang. Tak payahler mike susah payah mikio pasei die, die tu kan ker Perdana Menteri Kerajaan Maya ni. Perdana Menteri kite. Ape yang die buat di sini adeler untuk kite dan semue penduduk Senggang. Lagipun kat sini kan ker banyak bahan mentah dan kite pule baru nak bantu design jadikannye produk. Rasulullah dan sahabat mase hijrah ke Madinah dikatekan berangan-angan nak meghintah Madinah. Tapi baginde bersame sahabat terus design, rumus dan laksanekan daripade yang termudah, termurah, terkecil kepada menjadi sebuah Negara Islam Madinah. Madinah al Munawarah. Bandar yang bercahaya. Cahaya keimanan. MSK dengan designnye, mike dengan design mike, teman dengan design teman dan kawan-kawan dengan design mereka. Kita satukan. Awat, kita ni lemah sangat ker?”, berjele kuliah Pengasas pade teman.

“Macam teman peghonah bace jer ayat-ayat Pengasas ni. Mike blogger ker?”.

“Isk .. mike ni”.

No comments:

Post a Comment