Sunday, March 23, 2014

Anak2 dara Kak Wan

Tahniah Kak Wan .. opps bukan Kak Wan, tapi Mak Wan

PRK DUN Kajang - 23/3/14
Peratus Keluar Mengundi - 72.1%
PR   - 16741
BN   - 11362
Undi Rosak - 176
Majoriti - 5379
Jumlah Keluar Mengundi - 28279

PRU13 DUN Kajang - 5/5/13
Peratus Keluar Mengundi - 88.4%
PR   - 19571
BN   - 12747
4 Calon Bebas/Berjasa - 1431
Undi Rosak - 541
Majoriti - 6824
Jumlah Keluar Mengundi - 34290 + 140 (bawa keluar kertas undi)

* Pengundi PRU13 yang tidak keluar mengundi - 6151
 

Tuesday, March 18, 2014

MH370 ... Bomoh Indonesia lebih fokus ...

1.  Bomoh Malaysia kata pesawat tergantung .. belum jatuh2 .. masih dalam tawanan ghaib - tilekan melalui bubu, buah kelapa, raga dan teropong buluh .. zam zam alakazam

2.  Bomoh Indonesia kata enjin pesawat tetiba mati dan jatuh tenggelam di latitud utara 7 darjah 47'47.90 dan longitud timur 105 darjah 13'39.59 - tilekan melalui komunikasi ghaib selepas solat tahajud


Sunday, March 16, 2014

Malaysia TIDAKKKK

MH370 .. Tidak terhempas, tidak dirampas

Teoh Beng Hock .. Tidak dibunuh, tidak bunuh diri

PR 52% .. Tidak menang, tidak kalah

BN 47% .. Tidak kalah tapi menang

Monday, March 3, 2014

PRK Kajang : Politik tinggi lawan politik rendah ...

PRK Kajang sedikit sebanyak telah menampakkan perbezaan pemikiran politik masa kini di kalangan ahli-ahli PKR dan PAS. Pemikiran politik DAP sememangnya penuh dengan strategi berbanding PKR dan PAS. Seperti kata Subky Latif, PRK Kajang adalah strategi politik tinggi Anwar Ibrahim. Mungkin boleh ditambah politik tinggi ini adalah penyatuan pemikiran Anwar dan Rafizi.  Pemuda PAS juga telah diperingatkan betapa pentingnya menjadi pemuda biasa yang mampu berfikiran luar biasa.

UMNO sedar akan politik tinggi ini. UMNO sedar yang UMNO cuba dibawa mengikut rentak tari politik Anwar yang akhirnya UMNO yang tersungkur. Tun Mahathir tahu. Tun Zaimpun tahu. Tetapi pemimpin kecil dan besar dalam PKR dan PAS begitu kerdil untuk memikirkan permainan politik tinggi ini. Kelompok politik rendah ini terlalu sukar untuk memahami politik tinggi Anwar. Pemikiran yang tidak kesampaian! Mereka mahu diberitahu semuanya. Jikalau semuanya diberitahu, bukanlah strategi namanya. Itu bodoh namanya. Apabila Anwar kata pencalonannya untuk menguatkan PR di Selangor dan seterusnya ke Putrajaya, janganlah kita mengherdik dan mendesak dia untuk memberitahu semuanya. Ingat, ada kalanya kita kena terus terang dan ada masanya kita kena berfikir di luar kotak.

Anwar tidak akan jadi MB Selangor. Kehadiran Anwar akan menambahkan kekuatan PR di Selangor. Pada waktu yang sama UMNO akan semakin lemah bukan sahaja di Selangor, malah di Semenanjung. Jikalau Anwar tidak berada dalam DUN Selangor, akan ada lompang untuk UMNO mengerjakan Khalid. Tetapi apabila Anwar ada, niat untuk mengerjakan Khalid terpaksa dibatalkan. Maka selamatlah Khalid sebagai MB dan selamatlah PR Selangor dalam PRU 14. Untuk lemahkan UMNO, Khalid kena buat macam ini. Azmin kena buat macam itu. Biar menampakkan macam gaduh. Untuk lebih real, Khalid umumkan bertanding lawan Azmin. Fuhh ... Biar UMNO lihat PKR lemah. Biar UMNO puji Khalid. Biar UMNO habiskan masa untuk memuji dan mencerca pimpinan PKR. Biarkan .. biarkan. 

Kesannya, PM Najib menjadi saksi MoU air di Selangor. SYABAS terbabas. Selesai satu kerja ...

Tahniah Anwar. Tahniah Rafizi. Tahniah Khalid. Tahniah Azmin. Tahniah juga kepada mereka yang cuba memahami maksud politik tinggi ...

Sunday, February 23, 2014

Maka fahamlah saya apa itu PBS (semua kita, khususnya pemimpin UMNO wajib baca sampai habis)



….. aku harap korang faham la maksud yang aku cuba sampaikan...
bukan sehari je tau menghadapi masalah untuk log in SPPBS... tapi boleh dikatakan sepanjang tahun... 
jarang sangat la time dia ok untuk key i

waktu siang tu memang agak mustahil la kan.. sebab kita nak tanda evidens lagi..nak rekodkan lagi..nak kuar masuk evidens dalam fail lagi... tinggal waktu malam je la.... tapi tu la.. waktu "prime-time" memang susah nak dapat peluang boleh key in..  selalunya pukul 3,4 pagi.... sebab xramai pengguna online..tu yang server xgelong.... tapi aku nak tanya.. masa kerja cikgu2 ke pukul 2,3,4 pagi ni? ada kerja shift ek???? kalau kerja shift.. pagi esok tak payah pi sekolah dah...masuk malam esok pulak la kan patutnya..tapi tak kan..? pagi esok2 awal2 lagi dah kena pi sekolah macam biasa.. dah tu.. bila masa rehat? ada 6000 evidens ni nak kne tick dekat SPPBS tu... satgi tak buat kan masa depan pelajar dipertaruhkan... tu yang pulun stay up semua cikgu... anak kemana,..laki kemana... 
kalau takat satu malam je sistem gelong..xdenya orang bising...
kalau takat satu malam je kena stay up 3,4 pagi..xdenya orang bising...
ni sepanjang tahun...
dah r kalau bangun tu betul boleh key in xpe..
ni sistem still xleh key in..
kalau boleh key in pun..
sejam tu hanya utk key in 2,3 orang budak...
apa perasaan korang kalau bukan Facebook dua jam..
hanya boleh view 2 kawan jek..
yang lain masa dihabiskan untuk loading..
rasa happy? bangun pukul 4,5 pagi nih...

macam aku cerita... itu tahun 2012...
PBS start bulan 5...
kuar kat web SPPBS... tarikh akhir key in sebelum 31 November... 
senangkan kuar arahan..
yang cikgu2 ni macam orang gila dah..
ye.. awal November lagi dah cuti sekolah..
korang ingat cikgu cuti tu maksudnya cuti la..
aku kena jaga STPM.... 
sesak jiwa raga...
sebab siang mna nak boleh key in..jaga exam..
kena tunggu malam la..
kalau malam xleh?
rasa setiap saat tu nak duk ngadap laptop... nak key in..
al maklumla aku guru kelas Tingkatan 1..
guru kelas lagi banyak nak kena key in..
aku yang pencapaian pelajar akademik dah...
mai tang yang PAJSK... kena key in maklumat Kelab/Persatuan, Sukan/Permainan dan Unit Beruniform bagi sretiap pelajar kelas aku jaga... macam aku cakap la... budak 35 orang... kalau sistem laju macam Facebook takpe.. tapi ssitem siput sedut... loading manjang... tekanan perasaan sangat.. sebab kerja kita patutu selesai dalam masa sejam dua jek.. tapi sebab sistem yang sangat tidak efisien... berminggu-minggu tak boleh nak siapkan... pastu macam Unit Beruniform... dia punya sistem untuk key in xbetul.. petak nak tick tak kuar......dan naik nama cikgu yang tak buat kerja... wajarkah??? 

masa tu aku jadi S/U.....  korang tak tau luluh jiwa bila pukul 7 pagi,..sorang cikgu veteran call aku... umur dia dalam 53 macam tu... baya2 mak kita... tak pun mak cik-mak cik kita... pukul 7 pagi.. di hari sabtu...
cikgu X :  nieza.. maaflah call pagi-pagi ni... 
aku : eh..xpelah..dah bangun dah..
cikgu X : ni..akak nak tanya.. SPPBS tu nieza boleh bukak x? akak try bukak tadi..dari pukul 4 pagi akak try... tapi xboleh... ke komputer akak yang rosak?
aku : eh..bukan.. memang SPPBS gelong... saya pun try xboleh nak log in...
pilu rasa hati... ortang baya mak-mak kita.. yang tak berapa mahir komputer..tapi mencuba sepenuh usaha untuk merealisasikan PBS sampai berjaga malam... padahal yang xbetul adalah sistem.. bukan komputer  dia... xjadi kat mak korang korang tak rasa.... dah la ada penyakit darah tinggi bagai...
xmasuk lagi kes cikgu yang ada kanser buat chemotheraphy semua...
salah cikgu?


Panjang bejele kome oooii. Jenuh teman macenye .. nak lebih paham dan tahu kisah sebenonye, kome pegile bace (itupun kalo tuannye belum delete) di http://yangsukasukasahaja.blogspot.com/2014/02/pbs-pandangan-peribadiku-selaku.html

Monday, February 10, 2014

PRU14 : PKR+DAP lawan UMNO+PAS

Huh! Getik teman. 

1. Sejak PRU13 tak abih2 kesah PAS dengan PKR. PAS kate PKR tak kuat mane. PKR takde jenteghe. PAS boleh idup tanpe PKR. Kalo takde PAS, PKR udah lame tumpo...

2. Teman ingatkan bile udah abih PRU13, bile dah tahu sape yang kalah sape yang menang, sohle deme sebab menyesa tak sudah. Tapi idak juge. PKR manta PAS dan PAS pun takde kughangnye. Bahkan lagi bebese lidah deme ni. Seghebanpun tangga ...

3. Tetibe PKR pulak kosongkan Kajang, Kene adekan PRK lagi. Takpele, sebab udah tentu ade jalan ceghitenye. Tapi PAS tetap PAS, nyemedang je tak puas hati pade PKR. Kejap maghah kejap sokong tapi lebihnye tetap pade maghah. 

4. Pade pikio teman senang je. Oleh keghane PAS udah berpikio macam UMNO, elokle PAS bekawan dengan UMNO. Bile udah bekawan, boleh betuikan UMNO. UMNO udah tentu akan bagi macam2 pade PAS. Yang penting, ape yang PAS hendak UMNO boleh bagi. Nak buat hudud UMNO sokong, nak jadi MB Selangorpun UMNO boleh bagi ...

5. PAS boleh mulakan dengan PRK Kajang. Letak calon PAS ato umumkan yang PAS sokong calon yang lawan PKR. Inile masenye nak malukan PKR. Bio padan muke Anwar Ibrahim, ghasekan Azmin Ali dan hajapkan pade Khalid Ibrahim. Sekughang2nye PAS boleh mengesahkan yang PAS peghonah menolong UMNO menang di Kota Damansara ...

6. Keme ghakyat akan besyuko yaamat kalo wujudnye pakatan PAS dengan UMNO. Kalo PAS+UMNO menang dalam PRU14, PAS boleh tunjukkan pade UMNO akan jalan yang betui dan jalan yang diredhai. Ape yang PAS hendak, boleh dilaksanakan. Maklumle Melayu Islam yang megang kuase. Selamat Melayu, Selamat Islam ...

7. Andaikate PKR+DAP yang menang PRU14, ghakyat masih untung keghane janji PKR dan DAP akan jage ghakyat tanpe meghighe kaum. Tidak ade rasuah dan tidak ade hakap tamak halobe. Ghakyat akan dijage lebih baik bebanding semase UMNO memeghentah.

8. Oghang PAS yang tak beghape selese dengan PAS, bolehleh menyebelah PKR. Begitu juge oghang Melayu PKR yang gegham dengan PKR bolehle masuk PAS ato UMNO. Senangkan? Sekughang2nye caghe bepikio jadi same. Bile dah same, kughangle bebalah. PAS aman. PKRpun aman. UMNOpun selamat. DAP lantaknyele. Tahule PKR nyage kawannye itu. 

9. Wallahualam.

Saturday, February 8, 2014

Semua pengundi India akan undi PR dalam PRK DUN Kajang

Waythamoorthy : PM dan BN tidak mempunyai keberanian untuk menunaikan janji bagi meningkatkan taraf sosial ekonomi kaum India. Kini  masyarakat India khususnya Hindraf telah hilang kepercayaan kepada janji-janji PM setelah menunggu selama lapan bulan ....