Wednesday, January 27, 2010

Sape tak kenei ghupe bunge deghoyan?

Kaloler semue lekat, sekah dahannye yeop.
Adeker sesape di sini yang peghonah dengor atau pandei buat sayur tumih bunge deghoyan?

8 comments:

  1. Salam,
    Sayor bunga doyan mmg jadi makanan di tempat teman.. biasenye deme buat masak tumih.. bile masak stigmanye kena buang kalo tidak belendior..
    kalo musim doyan biasenye deme bentang tikor bawah pokok.. Di tempat teman bunya doyan ada dijue di market2 bile musimnye.. duit weh..
    Kat tempat teman ada "market hasil hutan" situ sadnike bende ade deme jue..

    ReplyDelete
  2. Salam..
    Tak penah makan bunga deghoyan sbb mak teman tak penah masak pun bunga ni. Selain sayor tumis, tak boleh buat ulam ke macam bunga betik?

    ReplyDelete
  3. betul ke ni bunga deroyan boleh makan.

    cakap biar betui.

    ReplyDelete
  4. Salam kenkawan..
    Takan teman nk bedeah..memang benor bunga doyantu boleh makan..bukan setakat masak tumeh.. buat kerabu pun boleh..temanpun molenye tk pecaya..tapi bile dah rase..sedap weh..

    ReplyDelete
  5. Bukan apa . cuma komer tak pernah terdengar bunga dorian orang makan. ini baru kali pertama komer dengor.

    maaf le kalu komer terkasar bahasa.

    cuma komer ingin mengentahui kebenaran sahaja.

    ReplyDelete
  6. salam tajnur...terima kasih atas kunjungan anda ke blog saya...sedap betul nampak seghawa durian tu...untunglah badan, kami kalau nak makan durian terpaksa beli la...nasib baik isinya elok, kadang2 tak boleh makan sebab tak pandai nak memilih..

    ReplyDelete
  7. Salam!
    Waalaikumussalam CT Hajar, sy sampei skrg tak boleh nak masuk laman blog CT dan kokcik Seroja! Blog2 yg lain, buleh pulak!

    Salam Yop mamamat!
    Oi kome doghoyan dah berbunge! Byk doghoyan skrg tak beghape melekat sebab byk keluang dah tak mandang! Apa idaknya, org kite juge nembak kluang lalu juwei kat Cina. Padahenya, kluang tulah yg byk nulong ngawankan bunga doghoyan. Mane2 bunga yg tak jadi mengawan, berkepoi2 lughoh tapi encik teman dulu tak poghonah pulak ditumih buat sambei....

    ReplyDelete
  8. Salam..
    Chek tajnur.. itule kite di peghakni rugi bebenor sbb byk bende yang boleh makan kite tk makan..
    Mase mbesor di peghak dulu tk peghonah teman makan umbut sawit..sayor midin..tumeh belacan.. sampey di sarawak ni..sentey semua..
    sedap yop&yong oi..

    ReplyDelete