Teman tak peghonah nampe deghoyan yang kala meghah. Tak tahuler teman macam mane ghasenye, sedap ker idak. Deme kate deghoyan jenih ni ade di Sabah jer. Mungkin ade sesape yang boleh ceghiter pasei deghoyan ni ...
Salam.. Bior teman mole.. Di tempat teman deghoyan spisis ni deme panggey durian pakan atau pakun tapi isinya kuning merah.. dan kalo kulitnya ijo dan bedughi panjang.. itu durian iso/isu.. tekstur isinya agak kegheh tapi bau nye wangi..kalo di tempat kite mungkin sama dengan deghoyan hutan/keghe.. Nak tahu ghase..Ce tanye dgn yop ketior..adeke dia makan deghoyan ni waktu ngajor di Sabah dulu
Salam Yop Mamamat! Oghang dedulu mane beghani makan doghoyan dan pisang (pisang udang) kaler meghah. Takut deme konon2nya mknan org dewa2. Tapi teman poghonah ler makan doghoyan jenih ni! Tapi sedap lagi doghoyan tembaga kuning.
Salam Yop EinMatRodi. Durian nok kitak madah ya sik berapa nyaman. Kamek dah makan tek, kat ya kamek tandah jak! Kamek nok madah juak, semadi kamek makan durian Swak, lebih baik kamek makan durian kat tok, agik nyaman!
hahaha teman kat sabah pun tak penah beli deghoyan ni. mahei weh. 3biji kecik sikit bola takro pun rm10. cuma teman dengo rasanya ada pahit2 kelat sikit.
Salam.. Chek Mat..kebetulan malamni teman dijamu makan deghoyan pakun/pakan lepas tahlil kat menesah..
chek shaniza..kalo buat cucor deghoyan rase teman tak boleh lawan deghoyan kebun ayah teman di kubang pekan...kesian dah tkde yang jagenye
chek tajnur..pandey juak u kelakar sarawak..masa tuk musim buah kayu..dabey, meritam, keranji, langsat, duku, dughian.. mbak kenkawan.. u jadi tourist guide sidaknya.. terutama oghang kampung I..che mat
Salam..
ReplyDeleteBior teman mole..
Di tempat teman deghoyan spisis ni deme panggey durian pakan atau pakun tapi isinya kuning merah.. dan kalo kulitnya ijo dan bedughi panjang.. itu durian iso/isu.. tekstur isinya agak kegheh tapi bau nye wangi..kalo di tempat kite mungkin sama dengan deghoyan hutan/keghe..
Nak tahu ghase..Ce tanye dgn yop ketior..adeke dia makan deghoyan ni waktu ngajor di Sabah dulu
Salam Yop Mamamat!
ReplyDeleteOghang dedulu mane beghani makan doghoyan dan pisang (pisang udang) kaler meghah. Takut deme konon2nya mknan org dewa2. Tapi teman poghonah ler makan doghoyan jenih ni! Tapi sedap lagi doghoyan tembaga kuning.
Salam Yop EinMatRodi.
Durian nok kitak madah ya sik berapa nyaman. Kamek dah makan tek, kat ya kamek tandah jak! Kamek nok madah juak, semadi kamek makan durian Swak, lebih baik kamek makan durian kat tok, agik nyaman!
Salam..
ReplyDeleteMeghah nya mak ngah! Tak penah makan deghoyan mcm ni..kalau buat cucor deghoyan guna deghoyan ni, mesti cantik kaler dia!
masa kecik-kecik dulu pernah tanya emak...ada ke durian warna meghah...mak kata ada. Tapi durian tu kena kentut dek hantu,,,,tu pasal meghah...
ReplyDeletehahaha teman kat sabah pun tak penah beli deghoyan ni. mahei weh. 3biji kecik sikit bola takro pun rm10. cuma teman dengo rasanya ada pahit2 kelat sikit.
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteChek Mat..kebetulan malamni teman dijamu makan deghoyan pakun/pakan lepas tahlil kat menesah..
chek shaniza..kalo buat cucor deghoyan rase teman tak boleh lawan deghoyan kebun ayah teman di kubang pekan...kesian dah tkde yang jagenye
chek tajnur..pandey juak u kelakar sarawak..masa tuk musim buah kayu..dabey, meritam, keranji, langsat, duku, dughian.. mbak kenkawan.. u jadi tourist guide sidaknya.. terutama oghang kampung I..che mat
walau pun umur saya dah tua begini,tapi inilah kali pertama saya tengok durian yang berwarna begini.t.kasih kerana menyiarkan nya.
ReplyDeleteni lagi satu...mng tk penah lagi tguk derian kaler merah ni..walaupun hantu derian..
ReplyDeleteTak pernah tgok durian kaler merah ni..
ReplyDelete