Sunday, August 30, 2009

Siri 2 : Cerita seorang Cina

Port Kelang punya kes sudah lama. Itu zaman Dr. Madey lagi. Port Kelang kasi banyak duit pada parti. Itu sebab semua berenti dapat Tun. Samy tak mahu keluar. Kalau Samy keluar, mesti dapat Tun punya. Kalau Samy berenti, itu Hindraf tak lawan sama MIC. Hindraf tahu Samy ada banyak duit. Itu kerajaan memang tiap tahun ada kasi semua parti duit billion. Tapi Samy tarak kasi sama orang India.

Port Kelang punya kes banyak bahaya ooo. Rasuah billion-bilion. Dr. Madey, Keng Yaik, Leong Sik pun tarak boleh tidor. Ong sudah pecah itu lubang. Itu Ong sudah buat silap. Ong lawan sama itu Tiong Sarawak. Itu Port Kelang macam Tiong punya rumahla. Tiong kaya punya orang. Dia BBC punya chairman. Najibpun takut sama Tiong. Kalau Tiong call Najib suruh datang rasmi apa-apa di Sarawak, Najib mesti datang punya. Najib mesti cancel apa-apa Ong punya program. Najib mesti suruh Ong sendiri rasmi.

You pikirla, adaka patut itu Tiong jadi BBC chairman. MP UMNO lagi ramai, tapi Tiong jadi BBC chairman. Ini sebab Tiong banyak power di Sarawak dan Sabah. Tiong talk saja, MP Sarawak sama Sabah mesti sokong punya. Tiong ni power in talk. Itu Anwar ada jumpa Tiong. Itu sebab Najib takut. Najib suruh Pak Lah berenti.

Tapi Tiong lagi pandai. Tiong mintak bajet buat highway Kuching ke Kota Kinabalu. Bukan senang. Sana banyak bukit gunung. Kerajaan pening ooo. Kalau kasi, ini semenajung nanti tarak duit. Kalau tarak kasi, nanti election, Tiong sokong Anwar.

Itu Soi Lek punya kes,ada kena ker dengan PKFZ punya kes?

Mestila ada. Soi Lek lama dalam MCA. Apa Leong Sik buat, Soi Lek tahu. Ong tak boleh tipu sama Soi Lek. Sebab itu Ong takut sama Soi Lek. Kes lama Soi Lek dengan itu pompuanpun Ong boleh korek balik. Biasala lelaki mesti ada simpan pompuan punya. Orang Islam boleh kawin empat. Orang Cina tak boleh. Kawin satu sahaja. Binipun tak marah. Tapi Ong yang marah. You tahuka, itu Soi Lek lebih satu ribu MCA sokong dia. Itu sebab Najib suruh Ong diam. Tapi Ong tak mahu diam.

Satu lagi, Ong memang mahu lawan Najib.

Pasai apa Ong lawan Najib? Spontan teman tersasul tanya.

Sebab Najib takut sama Tiongla. Ong lawan Tiong. Kalau Najib sokong Ong, Tiong akan sokong Anwar jadi PM. Najib mahu selamat. Ongpun mahu selamat. Dua-dua ada buat salah. Tapi satu mesti kalah punya. Ong tahu yang dia akan kalah. Sebab itu dia lawan. MCA sudah kalah teruk. Next election lagi teruk ooo. Sebab MCA sudah terukla, Tiong berani lawan.

Bukan ker dalam MCA ada Tiong. Suruhler dia lawan. Usik teman.

Tiong mana?

Tiong Lai, healthy minister.

Haiyaa, itu kecik punya Tiong.

Apa kaitnya ekonomi dengan politik?

Ini politik BN. Ini bukan politik Anwar. Kalau dalam politik BN sama-sama ada lawan, sapa mahu meniaga dengan Malaysia. Kalau ekonomi Amerika okaypun, Malaysia punya ekonomi belum tentu okay. Itu sebab Najib mahu Hadi lawan Kit Siang. Hadi lawan Anwar. Anwar lawan PAS. Biar sama-sama lawan sama geng. Tapi Anwar pandai, tak gaduh saman geng. Dalam BN, Ong lawan Soi Lek, Ong lawan Tiong, Samy lawan Hindraf, Dr. Madey lawan UMNO.

Setuju ker kalau saya katakan bahawa BN boleh kalah dalam next election? Huh, soalan teman ni macam soalan peguam.

bersambung

2 comments:

  1. salam,
    hang memang pandai buat suspen. kena follow siri 3 gamaknya

    ReplyDelete
  2. salam Tuan Tanah...

    dah lama teman tak nenjenguk dango mike. cerite ni bagus seronok teman mambace nye

    ReplyDelete