Thursday, November 26, 2009

Makna tinggi ...

Tinggi tu maknanye ataih. Takde mende yang lebih tinggi daripada tinggi. Nombor satu paling ataih ialah tinggi. Ituler yang teman paham tentang maksud tinggi.

Begitu jugaler kisahnye dengan mahkamah. Mahkamahpun ada tinggi rendah. Keputusan Mahkamah Tinggi adalah keputusan yang nombor satu sah dan tepat. Takde keputusan lain yang lebih sah selain daripada keputusan Mahkamah Tinggi. MB Nizar tetap MB Perak yang sah. ADUN Kota Seputeh di Kedah telah menjadi bekas ADUN. Begituler keputusan Mahkamah Tinggi. Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan hanya berfungsi sebagai melayan permohonan rayuan pihak yang bersalah jer. Keputusan berdasarkan kesian, bukannya berdasarkan bukti dan fakta. Mahkamah Rayuan kesian nengak rupa laku MB DPulau yang tak tentu arah hidupnye. Lebih kesian lagi nengak orang-orang UMNO yang idup deme udah tak keruan. Kulu kelo nadah tangan takde kojer. Nak noreh tak gheti. Nak ke bendang, tali ayor tak berayor. Kalo ada ayorpun, anak jantan anak dara takut ya amat lintah masuk celah kangkang. Biorler tak berpadi asaikan celah kangkang selamat. Ngago bocat lagiler deme tak sanggup. Karang celah kangkang dilanggor bocat.

Nasib baik ada Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan. Terjagaler sikit makan pakai UMNO. Kalo idak udah lama UMNO mengemih mintak sedekah. Tapi takat mana UMNO boleh bertahan? Gelombang kebangkitan rakyat semakin memuncak. Tindak tanduk Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan melayan PR semakin menaikkan rasa benci rakyat kepada UMNO. Rakyat UMNOpun getik dan malu nak ngaku yang deme tu UMNO. Awai tahun dulu dengan bangganye deme menampai stiker ‘Daulat Tuanku’ pada ceghomin keter deme. Punyaler taat setia deme pada sultan. Ler ni udah tak nampak. Apabila ditanye, malu ker? Idak aih. Apa nak dimalukan. Keme buang sebab stiker tu nyemakkan ceghomin jer. Ituler ghupe jawab deme. Agaknye orang UMNO memang dilatih nyawab macam itu. Memang UMNO derhaka ...

Tak payahler kite nunggu keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap MB Nizar. Udah tiga minggu bersidang, tapi tetap soh. Janji nak putuskan pada 5 November 2009. Hari ni udah 26 haribulan. Esok raye. Teman sebagai rakyat Perak tetap yakin bahawa MB Nizar adalah MB Perak yang sebenor-benornye sehingga PRU 13. Walaupun MB Nizar tak boleh bagi apa-apa lagi pada rakyat Perak, dia tetap MB Perak yang sah. Mahkamah Tinggipun udah ngesahkan MB Nizar adalah MB Perak. Cuma MB DPulau yang terhegeh-hegeh merayu mintak dikasihani. Janganler bagi MB Nizar masuk pejabat MB. Nanti mati UMNO yeop.

Apa-apapun teman tetap bersyukur. Alhamdulillah kerana Allah mengurniakan kesulitan ini di Perak. Kesulitan ini semakin membuatkan pimpinan PR kembali ke alam nyata. Allah sayangkan PR. Allah tak mahu pimpinan PR menambah dosa dengan sikap hakap dan haloba. Diharapkan selepas ini, apabila PR kembali menerajui Perak, terajuler keme dengan amanah, bukannye dengan kuasa. Jangan jadi seperti dulu, MB Nizar untuk PAS, Nga & Ngeh untuk DAP dan PKR apa ada? Itu pasallah deme lompat. Padan muka kome.

Esok kite raye weh. Selamat Hari Raya Eidul Adha kepada semua pembaca ... Maaf zahir & batin.

4 comments:

 1. Selamat aghi ghaye Yop.. berkorban ke weh??

  Tiap kali teman nengok nama Senggang tu.. teghingat teman kat kawan sekolah dulu.. Edros Hj Mohamad (kalo tak silap nama apaknya!).. jejaka idaman SMBM!

  ReplyDelete
 2. Selamat Hari Raya Aidil Adha buat sdr. dan keluarga. Kali ni tak balik Ipoh, raya kat Kelantan.

  Mahkamah ke apa ker, kalau tak amanah maka habislah bahagian akhirat. Kalau sengaja khilaf dosalah dapat.

  ReplyDelete
 3. Baru teringat.. bukan Edros Hj Mohamad.. tapi, Edros Hj Sulaiman! :)

  ReplyDelete
 4. benor cakap mike tu yop.Setiap musibah tu ade hikmahnya,MB Nizar tetap dihormati.MB DPulau masih mencari cari pengiktirafan dari rakyat.

  ReplyDelete