Monday, March 30, 2009

Jika mahu jadi imam saya boleh jadi imam, jika nak tafsir saya boleh tafsir - Dr. Zambry

Sumber :

http://kamparinn.blogspot.com/

Terlebih dahulu beribu maaf kerana lama sangat tidak update blog saya kerana maklumlah mengirakan kerenah pindah randah dan naik turu mahkamah Tinggi KL dan Persekutuan, Putrajaya. Pohon sembah derkaha!

Hari penamaan calun PRK P059 Bkt Gantang bejalan lancar dengan sedikit huru hara sewaktu saya dan isteri bersama-sama pimpinan PAS lain memasuki pintu pagar dewan perbanadaran Taiping jam 8.45pagi.

Namun sewaktu pergi menunaikan solat maghrib di Masjid Simpang, saya diminta oleh imam Tuan Hj Hisham untuk mengimamkan solat tersebut dan saya bersetuju. Sewaktu masuk kemasjid saya diberitahu Tan Sri Muhyidin Yasin, Timb Presiden UMNO, dato Zambry Kader , calun Ismail Saffian dan ramai lagi pimpinan UMNO pusat dan negeri juga ada bersama. Pimpinan UMNO berada disaf pertama.

Pada rakaat pertama saya telah membaca ayat "wa'tasimu bihablillahi jamiian, walaa tafarraqu.... " dan rakaat kedua surah Al-kaafirun.

Selepas solat saya membaca doa termasuk doa Qunut Nazilah yang turut diaminkan oleh semua ma'mum termasuk pimpinan tinggi UMNO.

UMNO menganjurkan solat hajat dipimpin oleh seorang imam impot, Hj Jama'iy namanya. Habis solat, imam Hj Hashim bangun dan berucap dihadapan dgn menyebut nama pimpinan UMNO Tan Sri Muhyiddin dan Dato' Zambry. Nama saya juga disebut dan diraikan.
Imam telah mengundang saya menyampaikan tazkirah dengan memberi Tafsir ayat Quran yang saya baca pada rakaat pertama solat maghrib sebentar tadi.

Namun beberapa pimpinan UMNO setempat telah protes termasuk penasihat masjid (pakai songkok tinggi) yang menghalang dan mengarah supaya terus adakan majlis baca yaasin, berlaku sedikit komosi (commotion). Saya mengelak bagi memelihara suasana.

Habis baca yaasin saya pergi bersalam dengan Dato Zambry dan dia nampak berang dan menyatakan kepada saya , kenapa menggunakan masjid berpolitik dan tak sepatut saya jadi imam tadi. katanya lagi dengan nada kuat dan marah, "jika mahu jadi imam saya bolih jadi imam, jika nak tafsir saya bolih tafsir". Saya tersenyum dan relaks sahaja dan terus meninggalkan majlis untuk acara lain . Hujan sungguh lebat ketika itu. Semua makmum melihat dan menyaksikan adegan kelakar dan "ajaib" tersebut dan ramai makmum mengiringi saya sewaktu meninggalkan masjid. Sekadar makluman! Doakan PR menang besar di P059 Bkt Gantang.4 comments:

 1. fuh...diorg plak kata jgn berpolitik kat masjid..apa diorg tak belajar ke? Nabi sendiri gunakan masjid utk segala urusan harian baginda semasa mentadbir Madinah.. nampaknya mereka amat terdesak & tindakan tersebut jelas menunjukkan tahap kematangan mereka!

  ReplyDelete
 2. Eh..panggillah..Zombery tu bagi tafsir kat surau ke...suruh dia dia jadi imam ke, imam sembahyang jenazah ke. Elok juga tu.

  ReplyDelete
 3. 5itu tandanya orang Bn ni tak berapa arif tentang agama. dia orang memang tak belajar tentang sejarah rasulullah. Mereka juga tahu tentang peranan masjid sebenarnya. Mereka kena buka balik kitab-kitab lama. bukan berpandukan kitab ajaran UMNO sahaja.

  ReplyDelete
 4. Lain kali suruh Zambry pulak jadi Imam, bolehkan DS Nizar. Tapi aku takut nati dia sebut teh tarik uneyyyy je...Sudah lah Zambry, cakap besor, ilmu tak ada..

  ReplyDelete