Tuesday, April 28, 2009

Cuti tiga hari .. Ipoh tiada program untuk rakyat

Dua tiga hari lagi cuti Hari Pekerja. Cuti yang berlanjutan selama tiga hari. Tapi di negeri teman, MB DPulau yang mendakwa ada kuasa, tak buat apa2pun untuk rakyat. Hari ni teman round lagi seluruh Ipoh. Kebiasaannye kalo ada cuti begini, adeler sesuatu yang kerajaan negeri akan buat untuk menggalakkan rakyat beriadah dan melancong dalam negeri. Tapi apahpun tak mandang. Tak nampak satu bannerpun promosi program kerajaan negeri. Warga Ipoh mesti boring. Ipoh cuti secuti2nye. Pemandu teksi kurang rezeki. Bas kurang penumpang. Deme udah jemu dan tak larat nak pegi ke JJ, UO, IP, Giant, Tesco jer. Sekali sekala nak juga bercuti bersantai bersama anak2 mengunjungi apa2 ekspo yang boleh mendatangkan pekdah kepada pengunjung dan peniaga. Tiga bulan Ipoh kosong tanpa program negeri.

Pukui 4 petang, teman teruih ke Sg. Siput. Cadang teman nak singgah rumah kawan sebelum menjenguk emak di Enggor. Tapi takkan nak jenguk begitu jer. Kena cari kekudap sebagai buah tangan. Takdeler nyusahkan bininya kena masak atau pegi kedai cari biskut. Cukupler deme mancuh ayor angat jer. Kekudap tu boleh dijamu sekali. Teman juge yang melantaknye. Buruk siku betui teman ni…

Start dari Chemor teman perati kut2 ada yang juai pisang goreng. Takdeler teman nampak orang tengah goreng pisang. Yang banyaknye juai ayor nyor mude jer. Mungkin ade yang juai kekudap petang di Chemor. Teman jer yang tak jumpa. Maknenye kalo ade yang bejuai, hanya orang tempatan jer yang melinye.

Mungkin di Sg. Siput ade juai kekudap. Takkanler takde yang berjuai. Pekan tu besor. Teman pelankan keter. Selepaih balai polis ade warung. Tapi juai ayor nyor mude, juai mee goreng. Teman cari kekudap. Teman cari karipap, bengkang, atau apa2pun yang dari spesis koi. Tak mandang. Teman konar ke kiri ikut KFC. Banyak kedai2 makan yang ditutup. Pasarpun tutup. Dedulu di siniler tempat banyak koi dijuai. Mana pegi deme ni.

Oleh kerana teman tak jumpa kekudap, teman lalu jer depan rumah kawan tu. Nasib baik teman tak call dia janji nak datang. Lain kaliler teman datang. Teman teruih jumpa emak teman di Enggor. Emak teman nunggu cucunye di rumah adik teman. Adik teman tak balik lagi. Masih di Teluk Intan. Sejak adik teman menduda ni, emak temanler yang nunggu anak2nye walaupun emakpun tak berapa sihat. Teman angkut semua pegi ke lembah kuale. Kite minum cendoi dan makan laksa. Kesian deme, kecik2 lagi emak udah takde. Adik teman pulak selalu jer out station. Berserabai jer deme takde sape yang melayan. Emak teman takat layan dengan mulut jer ler. Nak bantu kederat, diapun tak larat.

Dekat Isyaq baru adik teman balik. Lega hati dapat tengak adik. Maklumler kali terakhir teman jumpa dia masa kematian isterinya awai bulan satu dulu. Dia senyum jer. Teruih dia uruskan anak2nye. Kutip baju masuk dalam mesin. “Kawinler”, teman mencadangkan.

“Adeker yang sanggup melayan empat orang ni?”, soalnye.

“Kalo cari mesti ade. Kalo tak kawin, nanti kena prostat”, celah teman.

Pukui 10 malam teman balik. Balik ikut Jalan Senggang. Gelap. Serampun ade, maklumler sengsorang. Teman cadangkan sesape yang ade kuasa, taruhler lampu jalan selang lima tiang. Sekurang2nya tempat yang takde orang, ade juge cerahnye. Sebab ketika memandu sorang2, selagi tak nampak lampu lain, selagi ituler jiwa dirundung suspens.

Sampai rumah pukui 11 malam. Malaih pulak nak pegi Titi Gantung dengar ceramah MB Nizar dan Speaker Sivakumar.

1 comment:

  1. salam..pasal lampu jalan ni. takde peruntukan ke ape.? saya ada kebun kat ckt rambutan. selalu juga pegi. memang takde lampu pun sepanjang jalan tu. jalan salak-sg.siput pun takde lampu jugak. kalo belum ada fly-over dulu lagi teruk.

    ReplyDelete